Freedom of Information Act 2000 – young children accommodated by social services 
Your request for information has now been considered. The Council holds the information requested.
You asked:
I am interested in the numbers of young children being accommodated by the local authority's social services under section 17 of the Children Act 1989.

In answering all these requests, please include children accommodated by your local authority both within your local authority area AND in other local authority areas, if applicable. Please DO NOT include children accommodated by other local authorities within your local authority area.

Please do not include households where a woman is pregnant but does not yet have dependent children.

Please give figures as at November 16 (the date of this request). If this is not possible please give figures for the nearest possible date and specify what that date is.

Please note these questions do not refer to looked after children, but to children accommodated by social services with their own families – for example the children of adults with no recourse to public funds.

Please could you tell me:

(1) How many children under 5 (i.e. aged 0-4) are currently accommodated with their families by the local authority's social services, on the grounds of support for a child in need under section 17 of the Children Act 1989?

(2) How many of these children aged 0-4 are housed in B&Bs (bed and breakfasts) or hostel-style accommodation?

(3) How many children of all ages are currently accommodated with their families by the local authority's social services on the grounds described in (1), with the definition of children being anyone aged under 18?

On 29 November 2017, you clarified your request:

I would like to clarify my request of November 16, as it appears my original wording may have been confusing.

I asked about children accommodated under section 17 of the Children Act, but I should have said housed, as I am not seeking information about children in care. My apologies – I did not realise accommodated had a specific technical meaning in this context.

I am seeking information about children who are housed by social services, with their own families, because they are homeless but are not eligible to be housed by the local authority's housing department. This could be because the adults have with no recourse to public funds, or because housing have decided they are intentionally homeless – but social services then house them because there are children in the home.

I also asked about children housed in B&Bs or hostel-style accommodation. This should only refer to B&Bs.

Finally, I asked for information as at November 16 or as close as possible to this date. In case of confusion, I was referring to November 16, 2017 – not November 2016.

Please could you tell me:

(1) How many children under 5 (i.e. aged 0-4) are currently housed with their families by the local authority's social services, on the grounds of support for a child in need under section 17 of the Children Act 1989?

Answer: 18 children aged 0-4 

(2) How many of these children aged 0-4 are housed in B&Bs (bed and breakfasts)? 

2 children aged 0-4 are in B&B accommodation 

(3) How many children of all ages are currently housed with their families by the local authority's social services on the grounds described in (1), with the definition of children being anyone aged under 18?

52 children altogether are being supported but most are in self-contained accommodation
You may re-use the information under an Open Government Licence.
If you are dissatisfied with the handling of your request please write to: 
Information Governance & Risk Team

Leicester City Council

Legal Services

4th Floor, City Hall 
115 Charles Street

Leicester LE1 1FZ
e-mail: info.requests@leicester.gov.uk 
