Freedom of Information Act 2000 –  Enforcement Agent Payments
Your request for information has now been considered and the Council’s response to your questions is shown below.

You asked:
1. What happens at your Local Authority should a Council Tax account that has been passed to an Enforcement Agent receive a payment, either a full or part payment, direct from the debtor?

If payment sufficient to clear the debt is received, we would inform the Enforcement Agents of the amount received and forward any fees due to them.  If payment is less than the amount outstanding, the payment would be allocated to each party in accordance with the relevant legislation. 

2. If you pass no money on to the Enforcement Agent, do you inform the agent of any payments made?  Do you advise that they need to make their own arrangements to collect their fees?

If no fees are due to the Enforcement Agents, no monies would be transferred.  However, the Enforcement Agent would be notified of the payment received by the authority in order to reduce any arrears balance held by them.

3. If you pass all or any money onto the Enforcement Agent, please can you show the exact legislation that compels you to do so, directing me to the specific part?
The council and not the enforcement agent has the power to use the Schedule 12 procedure of the Tribunals Courts and Enforcement Act (TCE). This is made clear for Council Tax arrears in the Local Government Finance Act 1992 (LGFA) paragraph 14(4) which states:

“Where a liability order has been made against a person under regulations under Schedule 4, the billing authority concerned may use the procedure in Schedule 12 to the Tribunals, Courts and Enforcement Act 2007 (taking control of goods) to recover the amount in respect of which the order was made, to the extent that it remains unpaid.”

This wording was inserted into the LGFA 1992 by paragraph 106 of Schedule 13 to the TCE Act 2007.

The same wording has been amended in Paragraph 62A of the Local Government Act 1988 to cover Non Domestic Rates arrears. 

The power is exercised by the billing authority under the legislation to apply to any payment. Regulation 13 of the Taking Control of Goods (Fees) regulations 2014 does not state that a billing authority is exempt from having to comply to it, so we must allocate relevant payments as it directs.

4. If there is no such legislation, can you direct me to any policy, contract or service level agreement you have in place that compels yo to pass on direct payments?

Not applicable
5. If a policy, contract or service level agreement is in place, what legislation or regulation makes that document legally binding on a defaulter when they have not agreed to its terms?

Not applicable
6. Should a defaulter make a direct payment to clear the arrears on the account and receive a receipt, does your Local Authority consider this proof that the original account has been paid?

The receipt would only confirm the amount that has been paid. It would not confirm that any debt including fees has been paid in full.

7. From where does (or did) your Council Tax collection staff take their training or advice on the practice of taking direct payments in the circumstances outlined in this correspondence?

Guidance on interpretation of any new legislation is generally sought from the professional bodies associated with this field of expertise.  In this case, senior staff and trainers attended meetings and seminars held by the Institute of Revenues, Rating and Valuation (IRRV), CIPFA, Local Authority Civil Enforcement Forum (LACEF).  Representatives of the Ministry of Justice also gave guidance at these seminars on what they were trying to achieve.  Meetings were also held with other councils and stakeholders to ensure consistency of approach and understanding.

The legislation allows you to use the information supplied for your own personal use, or for journalistic purposes. If the information is a dataset (which does not relate to the environment), you may also use the information for commercial re-use under use under an Open Government Licence.
If you are dissatisfied with the handling of your request please write to: 

Information Governance Manager
Information and Support
Leicester City Council

Bosworth House

9 – 15 Princess Road West
LEICESTER LE1 6TH 
e-mail: info.requests@leicester.gov.uk 

Your request for internal review should be submitted to the above address within 40 (forty) working days of receipt by you of this response.  Any such request received after this time will only be considered at the Council’s absolute discretion.

You may also seek independent advice from the Information Commissioner at: 

Information Commissioner's Office 

Wycliffe House 

Water Lane 

Wilmslow SK9 5AF 

Telephone: 01625 545 700 

www.informationcommissioner.gov.uk 
Please be aware that the Information Commissioner does not normally consider requests until the internal appeals process of the Council has been exhausted.  You are therefore advised to appeal to the Information Governance Manager before contacting the Commissioner.
