Freedom of Information Act 2000
Your request for information has now been considered. The Council holds the information requested.

You asked:
1) Does Leicester Council education committee include any co-opted (non-councillor) members? 
The Council does not have an Education Committee per se however the Children Young People and Schools Scrutiny Commission holds responsibility for overview and scrutiny of education matters. The Children Young People and Schools Scrutiny Commission (CYPS) does have co-opted members. 

2) If yes to Q1, do co-opted members have full privileges of councillor members on the committee, i.e. do they have voting rights? 
Church representatives are entitled to vote at the Children Young Person and Schools Scrutiny Commission on any question (a) relating to any education functions which are the responsibility of the authority concerned, and (b) which falls to be decided at the meeting. Parent Governor representatives are entitled to vote at the Children Young People and Schools Scrutiny Commission on any question (a) relating to any education functions which are the responsibility of the authority concerned’ executive, and (b) which falls to be decided at the meeting

3) If yes to Q1, Please provide information on the co-opted members: 
The Council is required by law to have places on the committee with education responsibilities for the following: at least 1 Church of England diocese representative, at least 1 Roman Catholic diocese representative, (The Local Authorities(Committee System)(England)Regulations 2012, Part 5 – Overview and scrutiny: education functions, section 13) AND a minimum of 2 parent governors. (Regulations 2-10 of the Parent Governor Representatives (England) Regulations 2001 (No 478) as amended)


a) is there a process for their being co-opted? 

Yes, for the Church of England representative, a qualifying person is nominated by the Diocesan Board of Education for any Church of England diocese falling wholly or partly in the authority concerned’ area. For the Roman Catholic representative, a qualifying person is nominated by the Bishop of any Roman Catholic diocese falling wholly or partly in the area of the authority concerned.

For parent governor representatives there is an election and voting process as set out in the regulations.


b) are they co-opted to represent a specific group or organisation? 
Yes, please see the above response.

c) do they have specific titles associated with their position? 
No, other than being referred to as co-optees or co-opted members to distinguish them from Councillors/elected Members on the Commission there is no “Title” attributed.

You may re-use the information under an Open Government Licence.
If you are dissatisfied with the handling of your request please write to: 

Information Governance and Risk
Leicester City Council

Legal Services
4th Floor City Hall

115 Charles Street

Leicester  
LE1 1FZ
e-mail: info.requests@leicester.gov.uk 

