Freedom of Information Act 2000/Environmental Information Regulations 2004  
re: Play Sufficiency Assessment
Your request for information has now been considered and the Council’s response to your questions is shown below.

You asked:

Play is essential for the growth in Children's cognitive, physical, social and emotional development. Play sufficiency assessments are designed to assess if there is adequate play opportunities for Children in their local areas.

Please provide i) any evidence where the LA has explored, or expressed interest, in children’s play or conducting a Play Sufficiency Assessment, or ii) any Play Sufficiency Assessments that the LA has undertaken within the previous 10 years.

Answer:

The Council does not hold this information.  Therefore, this letter acts as a refusal notice under Section 17.1 of the Freedom of Information Act 2000 because, in accordance with Section 1.1 of the Act, this information is not held by Leicester City Council.

There is no requirement for the LA to carry out a play sufficiency assessment, however we do assess out of school provision as part of our childcare sufficiency assessment which can be found here https://families.leicester.gov.uk/childcare-professionals/data-collections/csa-collection/   We do however recognise that each Ofsted registered provider represented through this data collection will have a different service delivery model and ethos and therefore the focus on play in this type of childcare provision will differ greatly.   

Leicester City does assess the level of open access equipped play space provided as part of their open space assessments.

You may re-use the information under an Open Government Licence.
If you are dissatisfied with the handling of your request, please write, explaining your grounds of appeal, to: 

Internal Review

Information Governance & Risk
Email: info.requests@leicester.gov.uk
